Apa este de departe cel mai bun hidratant și cel mai eficient energizant, iar atât timp cât o consumăm într-un mod corespunzător, ne putem bucura de o sănătate optimă zi de zi. Pentru o bună hidratare și pentru a ne putea bucura pe deplin de beneficiile aduse, recomandată este apa alcalină, care ne poate ajuta să asigurăm o mai bună hidratare, dându-ne și un boost de vitalitate. Datorită nivelului ridicat de pH, aceasta ajută la echilibrarea pH-ului din sânge, susținând totodată reactivarea celulelor și a țesuturilor.
Deși nevoia de hidratare este mai intensă în sezonul cald comparativ cu alte perioade ale anului, este necesar să ne hidratăm continuu, cu atât mai mult în sezonul rece, când imunitatea este scăzută și riscăm să dezvoltăm diferite afecțiuni. Comparativ cu celelalte tipuri de apă, cea alcalină are capacitatea de a întări imunitatea, devenind astfel un aliat de bază în lupta cu radicalii externi. Pe lângă faptul că ne alcanizează organismul, aceasta îl sprijină spre o bună funcționare și ajută în procesul de neutralizare al radicalilor liberi.
De-a lungul anilor au apărut numeroase controverse legate de faptul că pH-ul din apă nu ajută organismul și că beneficiile pe care apa le aduce organismului sunt aceleași, indiferent de nivelul de alcalinizare al acesteia.
Studiile efectuate în domeniu demonstrează însă contrariul. Mai exact, cercetările efectuate pe grupuri de persoane care au abandonat apa clasică în favoarea celei alcaline, susțin că după o perioadă de 3-6 luni de consum, au observat rezultate semnificative. Printre rezultatele remarcabile înregistrate au fost menționate următoarele:
- Nivelul colesterolului rău din sânge a scăzut
- Nivelul glicemiei a scăzut
- Tensiunea arterială a scăzut și a reușit să fie ținută sub control
- A fost recăpătată energia și pofta de viață
- Tenul a devenit mai strălucitor și mai ferm
- Durerile musculare și cele menstruale în cazul femeilor au fost diminuate.
De asemenea, extrem de important de reținut este faptul că un nivel al pH-ului de cel puțin 8.5 în apă este un real ajutor în prevenirea și tratarea afecțiunilor de reflux. Apa reușește prin conținutul ridicat de pH să neutralizeze acidul și pepsina, devenind în acest fel un posibil tratament în bolile de reflux.
Specialiștii în sănătate ne recomandă să consumăm circa 2 litri de apă pe zi, însă pe lângă cantitatea de apă consumată, contează foarte mult și ce tipuri de apă consumăm, cât și felul în care o consumăm.
Modul în care o consumăm influențează și modul în care este asimilată. Mai mult nu înseamnă mai bine, iar atunci când nevoia de hidratare este intensă, rezolvarea nu constă în consumarea unei cantități mari de apă brusc. Este nevoie să ne hidratăm constant, consumând cantități moderate de apă, iar cele mai importante momente în care trebuie să o consumăm sunt:
- Dimineața, imediat după trezire, pentru a ne activa metabolismul și organele interne
- Înainte de masă pentru a ajuta procesul digestiv
- Înainte de duș pentru a ne menține ritmul cardiac la un nivel optim
- Înainte de culcare pentru a preveni riscul unui atac cerebral
- Înainte de exercițiile fizice.
O sursă bună de apă este cea naturală, de izvor, care devine alcalină datorită interacțiunii cu mediul. Aceasta este alcalină datorită solului, care o îmbogățește cu minerale naturale ce au real impact asupra pH-ului. Vorbim aici despre minerale precum magneziu, calcliu, siliciu, potasiu și bicarbonat. Alternativele alcanizate în casă implică utilizarea apei de la robinet sau a celei plate îmbuteliate, însă despre acestea este cunoscut faptul că trec printr-un proces de ionizare. Așadar, nu este cea mai recomandată opțiune.
Organismul uman este diferit de la caz la caz, dar un lucru este cert. Pentru a putea derula activitățile necesare unei bune funcționări, are nevoie de apă. Există și cazuri în care unele persoane nu pot consuma o cantitate prea mare de apă pe zi. În acest caz se poate alterna între apă și băuturi cu gust plăcut lor, apă cu diverse arome sau ceaiuri naturale făcute în casă.