Care sunt beneficiile lăptișorului de mătca

Produsele de stup sunt utilizate cu succes în orice anotimp. În această categorie intră mierea, lăptișorul de matcă, polenul, propolisul, păstura. Acestea aduc multe beneficii organismului și sunt folosite în prevenția unor afecțiuni și pentru întreținere.

Dintre produsele de stup, se remarcă în mod special lăptișorul de matcă. Lăptișorul de matcăeste o substanță secretată de glandele faringiene ale albinelor tinere. Reginele sunt hrănite permanent cu lăptișorul de matcă, în timp ce celelalte albine îl primesc doar în primele trei zile ale vieții lor ca larve. Astfel, greutatea reginei este de aproximativ de șase ori mai mare față de cea a albinelor lucrătoare, ceea ce sugerează că lăptișorul de matcă are proprietăți specifice de creștere.

Datorită lăptișorului de matcă, regina are o vitalitate extraordinară și are o rezistență mare la bolile de care suferă albinele lucrătoare. Mai mult, acestea din urmă au o speranță de viață de aproximativ 45 de zile, în timp ce regina trăiește între 4 și 5 ani, de 40 de ori mai mult decât o albina lucrătoare.

Care este compoziția lăptișorului de matcă?

Lăptișorul de matcăeste format din: proteine, este produsul stupului cel mai bogat în aminoacizi, conține carbohidrați, lipide, oligoelemente, elemente minerale (calciu, fier, potasiu), vitamine ( cele din grupa B sunt toate prezente), iar 66% apă.

Beneficiile lăptișorului de mătca:

 •  Are beneficii nutritive, energetice și metabolice;
 •  Crește vitalitatea în general și este recomandat pentru absolut toate vârstele;
 •  Este stimulant, revigorant și euforic. Acesta provoacă un sentiment de bunăstare;
 •  Permite obținerea unei performanțe fizice și intelectuale mai bune;
 •  Contribuie la o mai bună rezistență la oboseală;
 •  Consolidează metabolismul și limitează agresiunile externe, contribuind la limitarea efectelor îmbătrânirii, în special a pielii, părului și unghiilor.
 •  Crește rezistența la frig, promovează starea de spirit și o mai bună rezistență la stările de anxietate și supărare.

Componenta principală a lăptișorului de matcă este apa (între 60% și 70% apă). Există, de asemenea, 13% substanțe proteice, inclusiv aminoacizi. Conține 14,5% carbohidrați, în principal fructoză și glucoză. În cantități mai mici, există, de asemenea, melibioză, maltoză, trehaloză, zaharoză și erloză. Lăptișorul de matcă este format și din elemente precum lipide, la 4,5%. Vitaminele (precum vitamina B5) sunt, de asemenea, puternic prezente în substanță.

Lăptișorul de matcă în combinație cu alte plante

Timp de o lună, este posibil să combinați lăptișorul de mătca cu acerola sau cu ginsengul pentru a obține și mai multă eficiență. În cazuri speciale, este esențial să se facă combinații cu anumite plante pentru o acțiune optimă:

 •  Pentru creștere va fi utilizată formula ulei de ficat de cod și lăptișor de matcă.
 •  Pentru mai multă energie, pentru lupta împotriva oboselii persistente, dar și stimularea sistemului imunitar trebuie adăugate în lăptișorul de matcă, goji, acerola, sau ginseng.
 •  Pentru oboseala cronică, este necesar să se combine guarana cu lăptișor de matcă.
 •  În ceea ce privește oboseala fizică, ginseng-ul și lăptișorul de matcăsunt ideale.
 •  În caz de recuperare după o afecțiune utilizați goji, maca, polen și lăptișor de matcă.
 •  În cele din urmă, pentru îngrijirea pielii, cum ar fi cremele, lăptișorul de matcăeste combinat cu uleiul de jojoba și vitamina E.

Ce rol are lăptișorul de matcă în viața albinelor?

Regina este hrănită permanent cu lăptișor de matcă, iar celelalte albine îl primesc doar în primele trei zile ale vieții lor ca larve. Acest lucru contribuie la o vitalitate și rezistență sporită la regină.

Care sunt principalele componente ale lăptișorului de matcă?

Proteine, aminoacizi, carbohidrați, lipide, oligoelemente, elemente minerale (calciu, fier, potasiu), vitamine (grupa B) și apă.

Care sunt beneficiile lăptișorului de matcă pentru organism?

Beneficii nutritive, energetice și metabolice; crește vitalitatea; stimulant, revigorant și euforic; îmbunătățește performanța fizică și intelectuală; rezistență la oboseală; consolidarea metabolismului și limitarea efectelor îmbătrânirii.

Lasă un comentariu