Curiozități despre Marea Piramidă din Giza

Marea Piramidă din Giza, cunoscută și sub numele de Piramida lui Keops, este o structură care continuă să uimească și să fascineze, chiar și după mii de ani de la construcția sa. În acest articol, vom explora o serie de curiozități despre această minună a lumii antice.

1. Este cea mai veche și singura minune a lumii antice încă în picioare

Dintre cele șapte minuni ale lumii antice, Marea Piramidă din Giza este singura care a rezistat trecerii timpului și continuă să stea în picioare. A fost construită în jurul anului 2560 î.Hr., ceea ce înseamnă că a supraviețuit mai bine de 4500 de ani.

2. Precizia uluitoare a construcției sale

Marea Piramidă din Giza a fost construită cu o precizie uimitoare. Bazele piramidei sunt aliniate cu precizie aproape perfectă către cele patru puncte cardinale. În plus, diferența dintre laturile cele mai lungi și cele mai scurte ale piramidei este de doar 58 de milimetri.

3. A fost cea mai înaltă structură făcută de om timp de 3.800 de ani

Când a fost terminată, Marea Piramidă din Giza se înălța la aproximativ 146,6 metri, fiind cea mai înaltă structură făcută de om timp de aproape 3.800 de ani. A fost depășită ca înălțime abia în secolul XIV, când a fost construită Catedrala din Lincoln, în Anglia.

4. Peste 2 milioane de blocuri de piatră

Se estimează că Marea Piramidă din Giza este compusă din peste 2 milioane de blocuri de piatră, fiecare cântărind în medie între 2,5 și 15 tone. Cum au fost transportate și așezate aceste blocuri masive rămâne în mare parte un mister.

5. Culoare originală

Marea Piramidă din Giza era inițial acoperită cu straturi de calcar alb strălucitor. Cu toate acestea, majoritatea acestui calcar a fost îndepărtat de-a lungul secolelor pentru a fi folosit în alte proiecte de construcție.

6. O muncă monumentală

Se estimează că pentru construcția Marii Piramide din Giza ar fi fost nevoie de aproximativ 20.000 până la 30.000 de muncitori, lucru care contrazice teoria conform căreia piramida a fost construită de sclave.

Deși multe despre Marea Piramidă din Giza rămân încă un mister, ceea ce știm cu siguranță este că aceasta rămâne un simbol al ingenuității și măiestriei umane. Această structură incredibilă ne mărturisește despre o civilizație de demult, a cărei moștenire continuă să uimească și să fascineze.

Lasă un comentariu