Cultura aztecă a fost una dintre cele mai influente și fascinante civilizații ale Americii de Sud, care a existat între secolele al XIV-lea și al XVI-lea. În acest articol, vom explora câteva dintre cele mai interesante curiozități despre viața și cultura aztecă.

  1. Fondatorul orașului Tenochtitlán

Orașul Tenochtitlán, care a fost centrul Imperiului Aztec, a fost fondat în 1325 de către un grup de triburi nomade, conduse de conducătorul lor, Tenoch. Acesta a primit o viziune divină de la zeul aztec Huitzilopochtli, care i-a cerut să construiască un oraș pe locul unde a găsit un vultur stând pe un cactus, cu un șarpe în cioc.

  1. Alimentația

Dieta aztecă era bogată în proteine, incluzând carne de vânat și pește, dar și cereale și legume, cum ar fi porumbul, fasolea, ardeii și roșiile. De asemenea, mănâncă insecte, cum ar fi gândaci și larve, pe care îi considerau o sursă importantă de proteine și nutrienți.

  1. Sacrificiile umane

Sacrificiul uman a fost o parte importantă a religiei și culturii aztece. Ei credeau că zeii lor aveau nevoie de sângele uman pentru a supraviețui, iar sacrificiile umane au fost efectuate în mod regulat, inclusiv în timpul marilor ceremonii religioase. Este estimat că în jur de 20.000 de oameni erau sacrificați în fiecare an în Imperiul Aztec.

  1. Imperiul Aztec

Imperiul Aztec a fost unul dintre cele mai mari imperii din lumea pre-columbiană, acoperind o zonă vastă din America de Sud și de Nord. În timpul perioadei lor de maximă putere, aztecii au controlat o populație de aproximativ 25 de milioane de oameni.

  1. Arta aztecă

Arta aztecă este recunoscută pentru utilizarea culorilor vibrante, a simbolurilor și a detaliilor elaborate. Ei au produs o varietate de artefacte, cum ar fi vase, sculpturi și textile, dar cele mai cunoscute sunt probabil calendarul lor și celebrul Piedra del Sol, sau „Piatra Soarelui”.

  1. Influența aztecă asupra limbii spaniole

După ce spaniolii au invadat Imperiul Aztec și au înființat colonii în America de Sud, mulți termeni din limba aztecă au fost încorporați în limba spaniolă. Acest lucru a dus la cuvinte cum ar fi „chocolate”, „tomate” și „guacamole” care sunt utilizate până în prezent în întreaga lume.

În concluzie, cultura aztecă este una dintre cele mai fascinante și importante civilizații din istoria Americii de Sud și de Nord. De la fondarea orașului Tenochtitlán de către Tenoch, până la alimentația bogată în proteine și utilizarea culorilor vibrante în arta lor, cultura aztecă a avut un impact semnificativ asupra lumii. Deși sacrificiul uman a fost o practică brutală și controversată, trebuie remarcat faptul că aztecii au dezvoltat o religie complexă și o societate organizată, care au contribuit la dezvoltarea istoriei și culturii Americii de Sud.

Lasă un comentariu