De ce grecii se numesc eleni: origine și semnificației

În cultura și istoria mondială, Grecia și poporul său au o prezență puternică și inconfundabilă. Dar numele folosit în diferite contexte pentru a se referi la greci poate fi uneori confuz. În acest articol, ne vom aprofunda de ce grecii se numesc și „eleni”.

Originea cuvântului „eleni”

Termenul „eleni” provine din istoria și mitologia antică greacă. Numele de „Eleni” se presupune că provine de la personajul mitologic Hellen (sau în greacă, Ἕλλην), care este considerat în mitologia greacă ca strămoșul tuturor grecilor. Hellen este fiul lui Deucalion și Pyrrha, care în mitologia greacă sunt considerați a fi cei care au repopulat lumea după ce Zeus a trimis un potop pentru a distruge umanitatea.

Conform mitului, Hellen a avut trei fii: Aeolus, Dorus și Xuthus, iar fiecare a devenit strămoșul unei triburi principale din Grecia Antică – Aeolians, Dorians și Ionians. Astfel, grecii se referă la ei înșiși ca „Hellenes” (Eleni), ca semn de respect și onoare pentru strămoșul mitologic.

Eleni versus Greci

Numele „Greci” vine de la romanii antici, care au numit regiunea „Graecia”, derivat din termenul „Graikoi”, care a fost utilizat de primii coloniști italici pentru a se referi la grecii care s-au stabilit în sudul Italiei. Cu toate acestea, acest nume nu a fost niciodată folosit de greci pentru a se auto-denumi până la epoca modernă, când Grecia a început să interacționeze mai mult cu Vestul.

Astfel, există o diferență în modul în care grecii se autodenominează și cum sunt denumiți de către alte popoare. În limba greacă modernă, grecii se numesc pe ei înșiși „Έλληνες” (Elenes), iar țara lor „Ελλάδα” (Ellada), ambele derivând de la numele mitic al lui Hellen.

Prin urmare, identitatea culturală a unei națiuni și a poporului său este strâns legată de numele pe care îl folosesc pentru a se descrie. Numele „eleni” oferă un exemplu fascinant despre cum mitologia, istoria și lingvistica se pot intersecta pentru a forma o parte integrantă a identității naționale. Cu toate acestea, este important să ne amintim că indiferent dacă sunt numiți „greci” în discursul internațional sau „eleni” în limba lor nativă, acești oameni reprezintă o cultură cu o istorie profundă și influentă.

Lasă un comentariu