Se vede Marele zid Chinezesc din spațiu?

Una dintre cele mai răspândite legende urbane este că Marele Zid Chinezesc este singura structură făcută de om care se poate vedea din spațiu cu ochiul liber. Această afirmație a fost demontată și reevaluată de numeroși experți și astronauți de-a lungul anilor, dar încă persistă în imaginația populară. Acest articol va explora originea acestui mit și va aduce argumente științifice care să sprijine sau să infirme această idee.

Istoria mitului: De la secolul al XVIII-lea la era spațială

Ideea că Marele Zid Chinezesc este vizibil din spațiu a prins viață încă din secolul al XVIII-lea, când călătorii și scriitori europeni au început să facă această afirmație în lucrările lor. Printre ei se numără William Stukeley, un anticar britanic, care a făcut această afirmație într-una dintre scrierile sale, fără a avea vreo dovadă științifică care să o susțină. Acest mit s-a răspândit și a fost perpetuat în literatură, filme și chiar în manualele școlare, devenind astfel parte integrantă a culturii populare.

În epoca modernă, odată cu dezvoltarea tehnologiei și a explorării spațiale, această afirmație a început să fie analizată mai critic. Cu toate acestea, mitul a continuat să persiste, alimentat și de declarații ambigue sau chiar eronate făcute de anumiți astronauți sau personalități publice.

Astronauți și observații: O perspectivă din spațiu

Unul dintre primele persoane care au abordat acest subiect în mod direct a fost astronautul american Neil Armstrong. În timpul unei conferințe de presă după misiunea Apollo 11, Armstrong a fost întrebat dacă a putut să vadă Marele Zid Chinezesc de pe Lună. Răspunsul său a fost negativ, declarând că nu a putut observa nicio structură făcută de om de pe satelitul natural al Pământului.

Astronauți care au participat la misiuni spațiale ulterioare, inclusiv cei de la bordul Stației Spațiale Internaționale, au confirmat aceste observații. Edwin „Buzz” Aldrin, al doilea om care a pășit pe Lună, și alți astronauți ca Chris Hadfield, au afirmat că Marele Zid Chinezesc este practic imposibil de văzut de la altitudinea la care orbitează stația spațială.

Aceste mărturii, combinate cu analize științifice ale vizibilității obiectelor de pe Pământ din spațiu, contribuie la demontarea acestui mit persistent. Desigur, cu ajutorul tehnologiei moderne de imagine, putem fotografia și observa Marele Zid din spațiu, dar acest lucru nu este posibil cu ochiul liber, contrazicând astfel mitul care circulă de secole.

Ce spun experții: vizibilitatea reală

Conform experților în optică și astronomie, probabil că Marele Zid Chinezesc nu este vizibil din spațiu cu ochiul liber. Unul dintre principalele argumente este acela că, deși zidul este lung, este și foarte îngust. În plus, culoarea sa se contopește cu peisajul natural, făcându-l greu de distins.

Comparație cu alte structuri

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, alte structuri făcute de om, cum ar fi aeroporturile și drumurile mari, sunt de asemenea greu de observat de la altitudini mari. Dacă aceste structuri, care sunt mult mai largi și adesea acoperite cu materiale reflectorizante, nu sunt vizibile, este improbabil ca Marele Zid Chinezesc să fie o excepție.

În lumina dovezilor științifice și a mărturiilor astronauților, putem concluziona că Marele Zid Chinezesc nu este vizibil din spațiu cu ochiul liber. Cu toate acestea, acest mit continuă să fascineze și să fie parte a culturii populare, demonstrând puterea poveștilor și legendelor în modelarea percepțiilor noastre despre lume.

Lasă un comentariu