Care sunt cele mai lungi fluvii din lume

Există câteva criterii diferite prin care se pot clasifica fluvii, dar una dintre cele mai obișnuite este lungimea. Așadar, în rândurile de mai jos, vom explora cele mai lungi fluvii din lume, în funcție de diferite surse.

  1. Nilul – cu o lungime de aproximativ 6.695 km, Nilul este cel mai lung fluviu din lume. Acesta izvorăște din Africa Centrală și curge spre nord, prin Sudan, Egipt și se varsă în Marea Mediterană.
  2. Amazonul – cu o lungime de aproximativ 6.400 km, Amazonul este cel mai lung fluviu din America de Sud. Acesta curge prin 9 țări, inclusiv Brazilia, Peru, Columbia și Ecuador.
  3. Yangtze – cu o lungime de aproximativ 6.300 km, Yangtze este cel mai lung fluviu din Asia. Acesta curge prin China și se varsă în Marea Chinei de Est.
  4. Mississippi – cu o lungime de aproximativ 6.275 km, Mississippi este cel mai lung fluviu din America de Nord. Acesta curge prin 10 state din SUA, inclusiv Minnesota, Louisiana și Mississippi, și se varsă în Golful Mexic.
  5. Ienisei – cu o lungime de aproximativ 5.539 km, Ienisei este cel mai lung fluviu din Rusia. Acesta izvorăște din Munții Altai și curge spre nord, prin Siberia, până la Oceanul Arctic.
  6. Huang He (Râul Galben) – cu o lungime de aproximativ 5.464 km, Huang He este cel de-al doilea cel mai lung fluviu din China. Acesta izvorăște din munții Kunlun și curge spre est, prin China, până la Marea Galbenă.
  7. Obi – cu o lungime de aproximativ 5.410 km, Obi este cel de-al doilea cel mai lung fluviu din Rusia. Acesta izvorăște din Munții Altai și curge spre nord, prin Siberia, până la Oceanul Arctic.
  8. Paraná – cu o lungime de aproximativ 4.880 km, Paraná este al doilea cel mai lung fluviu din America de Sud, după Amazon. Acesta curge prin 5 țări, inclusiv Brazilia, Paraguay și Argentina, și se varsă în estuarul Rio de la Plata.
  9. Congo – cu o lungime de aproximativ 4.700 km, Congo este cel de-al doilea cel mai lung fluviu din Africa, după Nil. Acesta izvorăște din Munții Mitumba din estul Africii și curge spre Atlantic, traversând mai multe țări, inclusiv Republica Democrată Congo și Republica Congo.
  10. Amur – cu o lungime de aproximativ 4.444 km, Amur este un fluviu important din Asia, care curge prin Rusia și China. Acesta izvorăște în Mongolia și se varsă în Oceanul Pacific, prin Golful Tartar.

Acestea sunt cele mai lungi fluvii din lume, conform diferitelor surse de pe internet.

Lasă un comentariu