De ce nu este Istanbul capitala Turciei

Ankara a devenit capitala Turciei în 1923, înlocuind Istanbul, ca parte a unei serii de reforme radicale inițiate de Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii Turcia. Această mutare a fost făcută din mai multe motive:

  1. Siguranța strategică: Istanbul este situat pe malul Bosforului, un canal navigabil strâmt care separă Europa de Asia. În timpul Primului Război Mondial, această locație a făcut ca orașul să fie vulnerabil la atacuri. Ankara, pe de altă parte, este situată în inima țării, departe de orice graniță, ceea ce o face mai protejată în cazul unui conflict militar.
  2. Centralizarea: Ankara este localizată mai aproape de centrul geografic al Turciei. Aceasta a permis o administrație mai eficientă a întregii țări, favorizând o mai bună legătură cu toate regiunile.
  3. Reformele lui Atatürk: Mustafa Kemal Atatürk a dorit să modernizeze Turcia și să o distanțeze de trecutul său otoman. Alegerea unei noi capitale a fost un simbol puternic al acestor schimbări și a rupt legătura cu Istanbul, un oraș cu o istorie profundă în imperiul otoman.
  4. Dezvoltarea economică: Mutarea capitalei a oferit o oportunitate pentru dezvoltarea și modernizarea altor regiuni ale țării, nu doar a Istanbulului.

Chiar dacă Ankara este acum capitala Turciei, Istanbul rămâne un centru cultural, economic și istoric extrem de important în țară, atrăgând milioane de vizitatori în fiecare an.

Lasă un comentariu